Cristal, Kappl bei Ischgl

A bespoke apartment located in the elegant holiday residence, Schooren des Alpes, combining centuries-old wood with luxurious amenities of the most modern living standards. Our own contemporary interpretation of the traditional Alpine style.

300 year-old beams
280 sq. meters
3 bedrooms
1 beautiful sauna
Spacewise interior designers

A word from the interior architects

The project was envisioned by Kätlin Ölluk and Tiina Kesküla, who provide an insight into their team’s work: “Taking into account the apartment’s ski resort location, the client wanted it to feel like a chalet but with a modern twist. As it was both a new building and a new apartment, we added traditional signature elements to the interior, but we did so in a modern way. We sourced 300-year-old lime washed ceiling beams from an old warehouse and formed them, for example, into a long dining table and countertops for the bathrooms. Together with modern furnishings, the outcome looks just as the client wished – both traditional and contemporary.”

Interior design

We went for an array of textures: various types of wood (old beams and ‘new’ panelling) are used alongside basalt stone and steel panelling. For a comfortable atmosphere, Nappa leather and plenty of warm, soft materials were selected. All these create a welcoming, Alpine chalet-like ambience.

Sourcing

We sourced not only salvaged wood but also all other finishing materials, state-of-the-art technical equipment, designer fixtures and even original metal art sculptures. A sophisticated lighting system was sourced to allow for varying atmospheres in each room, which could be controlled via a centralised touch-screen panel.

Production and fit-out

We outfitted the interior to the final detail. Our carpenters created a set of unique furniture as well as wood panelling for the ceilings and selected walls. The floors were covered, fireplace built and the kitchen and bathrooms arranged with all amenities. In the end, we attended to bed linens as well as fully stocking the kitchen, leaving the apartment ready for residents to move in.